Hoe spoel ik mijn DNS-cache door?

Sommige browsers en apparaten slaan de locatiegegevens van de website op in uw systeem voor een snellere toegang met de DNS-cache. De DNS-cache moet worden doorgespoeld om de opgeslagen locatiegegevens van de website te verwijderen.

Een DNS-cache (ook wel DNS-resolver-cache genoemd) is een tijdelijke database die door het besturingssysteem van de computer wordt onderhouden en die gegevens bevat over al uw recente bezoeken (maar ook pogingen tot bezoek) aan websites en andere internetdomeinen. DNS (of Domeinnaamsysteem) is een index van alle openbare websites en de bijbehorende IP-adressen. Wanneer u de site wilt bezoeken en de naam ervan in de browser wilt invoeren, vindt DNS het IP-adres en verwijst u naar deze site. Het bewaart ook de informatie over dit bezoek in de cache. Wanneer u bepaalde sites vaker bezoekt, versnelt de DNS-cache het proces door het IP-adres van de gevraagde site te onthouden. In deze situatie is DNS flush niet nodig omdat het u helpt de sites sneller te laden.

Na enige tijd raakt uw cache overbelast met informatie of bevat het slechte resultaten en maakt het gewoonweg fouten. Vaak krijgt u de fout "Page Not Found". De echte problemen beginnen wanneer uw DNS-cache beschadigd raakt (of vergiftigd). Dit kan gebeuren door technische fouten of administratieve ongelukken, maar het kan ook het gevolg zijn van virussen of netwerkaanvallen. Uw DNS-database werkt niet meer goed en in het ergste geval kunt u het slachtoffer worden van phishing door omgeleid te worden naar de website die eruit ziet als de website waar u naartoe wilde gaan, maar die eigenlijk toebehoort aan dieven die achter uw geld aan zitten (bijvoorbeeld in het geval van toegang tot banksites).

Dit is het moment waarop DNS-spoeling noodzakelijk wordt. DNS flush commando wist, reset en wist alle items, inclusief ongeldige en vergiftigde records. Daarom begint het hele "vragen om IP" proces, zelfs als vorige vermeldingen verkeerd zijn omgeleid of zelfs gehackt, vanaf de kras en worden nieuwe adressen van de DNS-server in uw netwerk gehaald.

Hier zijn enkele van de gebruikelijke manieren om uw DNS-cache door te spoelen.

Windows XP, Vista, 7, 8, 10

• Stap 1: Open de Commandoprompt
    • Windows XP: Klik op het Startmenu en klik op Run.Type in cmd en druk op enter.
    • Windows Vista/7: Typ cmd in de zoekbalk en druk op Enter.
    • Ramen 8: Druk op de Win toets (windows logo toets) en X op uw toetsenbord. Klik op Command Prompt.
  • Stap 2: Flush DNS
    • Typ ipconfig /flushdns en druk op enter.

Mac OSX

• Stap 1:Open de terminal
    • Navigeer naar Toepassingen -> Nutsbedrijven -> Terminal
  • Stap 2:Flush DNS - Typ het volgende commando in en druk op enter.

• Mac OS X Yosemite en later
      sudo killall -HUP mDNSResponder
    • Mac OS X Yosemite v10.10 tot en met v10.10.3
      sudo discoveryutil mdnsflushcache
    • Mac OS X Mavericks, Mountain Lion en Lion
      sudo killall -HUP mDNSResponder
    • Mac OS X Snow Leopard
      sudo dscacheutil -flushcache

Draagbare apparaten

• Stap 1: Sluit de apps
    • Sluit de app volledig. Zorg ervoor dat hij niet ook op de achtergrond draait.
  • Stap 2: Herstart Wifi
    • Zet de Wifi op uw apparaat uit en zet het weer aan.
  • Stap 3: Open App
    • Open de app opnieuw. DNS Cache moet worden gewist.

iOS-apparaten

• Houd de toetsen Sleep/Wake en Home minimaal 10 seconden ingedrukt, totdat u het Apple logo ziet.

TV-apparaten

• Stap 1: Sluit de apps
    • Sluit de app volledig. Zorg ervoor dat hij niet ook op de achtergrond draait.
  • Stap 2: Open App
    • Open de app opnieuw. DNS Cache moet worden gewist.

Nu is uw DNS-cache duidelijk en is uw toestel klaar om opnieuw te worden gevuld met de juiste adressen. Als er iets mis is met de connectiviteit, is DNS flush meestal de eerste stap die u kunt nemen om de goede werking van uw netwerk te herstellen. Zoals u kunt zien, wordt DNS flush meestal uitgevoerd op uw computer of uw mobiele internettoestel. Maar routers kunnen ook een DNS-cache hebben. U kunt de DNS-spoeling uitvoeren door eenvoudigweg uw rooter opnieuw op te starten om de DNS-gegevens die in het tijdelijke geheugen zijn opgeslagen, te wissen.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met de ondersteuning van Smart DNS Proxy. We zijn 24/7 live.